Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de dos anys. Va néixer amb l’efervescència de l’Exposició Universal que allotjà Barcelona al 1888, inaugurant-se a les poques setmanes del seu inici amb la condició de que fos destruït un cop acabés, tot i que els veïns temien que es quedés permanentment. Convivia a la …
Llegir Més »Barcelona melòmana
El Cesc Avilès és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i digitals, i fins i tot es va atrevir a crear una revista de caire cultural a Tarragona. Actualment és professor de llengua alemanya. Ha viscut a Viena, on va experimentar de primera mà què significa viure a la capital musical mundial. Conèixer la part oculta …
Llegir Més »“Toro Sentado” al carrer Aribau
Al desembre de l’any 1889, William F. Cody conegut com “Buffalo Bill”, va arribar a Barcelona procedent de París i Marsella amb el seu espectacle de circ “Buffalo Bill ‘s Wild West”, en el qual recreava les escenes de la conquesta de l’oest americà. En aquest espectacle l’acompanyaven alguns indis Sioux amb el seu cap “Toro Sentado” que muntaven els …
Llegir Més »La Pajarera
El Gran Café del Siglo XIX, popularment conegut com La Pajarera per la seva forma de gàbia, va ser inaugurat a Plaça Catalunya a quatre dies la inauguració de l' Exposició Universal de 1888
Llegir Més »La Torre Colom, la germana petita de la Torre Eiffel
Al 1887 a París s’aixecava la Torre Eiffel nosaltres erigíem la seva germana petita, la bastida del Monument a Colom obra de l’arquitecte Joan Torras i Guardiola. Mentre aixecaven la bastida de més de seixanta metres d’alçada, els barcelonins es preguntaven -Resistirà? S’estava construint per aixecar els grans blocs de pedra de la base del monument, les grans i pesades …
Llegir Més »Els Banys Orientals
A l’estiu de l’any 1872 un esdeveniment va despertar gran expectació entre els barcelonins, s’inauguraven Banys Orientals que, amb la seva arquitectura vagament àrab obra de l’arquitecte August Font i Carreras i amb comoditats fins llavors desconegudes a Barcelona, causar extraordinària sensació. Cinc anys després, els “Orientals” van inaugurar les piscines, una per homes una altre per dones i la …
Llegir Més »El port des del Morrot
Panoràmica del Port des de el Morrot on es pot veure la una prolongació de l’escullera iniciada el 1857. Al 1869 quedà constituïda la Junta d’Obres del port, que tot i que sofrí diverses modificacions depenent del poder polític del moment entre el 1870 i 1926 va realitzar les obres que van donar la fesomia actual al port, que ja …
Llegir Més »Palacio de Cristal
Barcelona estava de ple en l'Exposició Universal, i tothom en volia treure partit. Els cafès concert no es volien quedar enrere i feien el possible per atreure el públic local però també el forà. A tal efecte l'abans anomenat Alcázar Francés, volia donar una visió encara més internacional i el seu propietari Juan Mató va optar per tornar a canviar el nom del recinte del carrer Gínjol 3 i anomenar-lo Palais de Cristal (o Palacio de Cristal), copiat d'altres palaus de cristall que ja existien a Londres i Marsella.
Llegir Més »Alcázar Francés
L'Alcázar Francés fou la constatació del canvi d'orientació que havia començat el Café Sevillano. Les Sarsueles van cedir protagonisme davant les chansonettes i el corrent d'afrancesament que envaïa l'oci barcelonès.
Llegir Més »Café Sevillano
La Buena Sombra va ser un dels locals que més nits d'espectacle va oferir a la nostra ciutat. Tenint en compte les seves encarnacions prèvies, en una de les quals es centra aquest primer post, el saló del desaparegut carrer Gínjol número 3 va viure vora les Rambles per més d'un segle. Abans de ser "La Buena Sombra" el recinte va acollir el Café Sevillano, l'Alcázar Francés i el Palais de Cristal.
Llegir Més »Execució d’Isidro Mompart al Pati de Corders
El crim d'Isidro Mompart, el botxí Nicomedes Méndez, l'execució pública al pati de Corders,
Llegir Més »Pavelló de l’Exposició de 1888,en construcció
Estructura de fusta d’un dels principals pavellons de l’Exposició Universal del 1888, en construcció.
Llegir Més »L’Espanya Industrial en plè funcionament
La fàbrica de l’Espanya industrial va ser coneguda com el Vapor Nou és dedicava a la manufactura del cotó.
Llegir Més »El desaparegut Convent de Montsió
Al morir Jaume II el Just, la seva vídua Maria d’Aragó de vint anys, va entrar a clausura i va obtenir el permís per fundar un convent de monges dominiques. Va morir el mateix any de la fundació del convent 1351 i amb el seu llegat es va aixecar el convent a extramurs, a les Drassanes. L’emplaçament no era segur …
Llegir Més »El Moll Vell del Port
Desprès d’una llarga lluita per dotar d’un Port a Barcelona, al segle XV, Alfons X el Magnànim va autoritzar al Consell de Cent construís un port on volguessin i així va iniciar-se la construcció del Moll de la Santa Creu. Aquest moll que amb el temps va ser conegut com el Moll Vell es va construir al nou espigó que …
Llegir Més »