El Cesc Avilès és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i digitals, i fins i tot es va atrevir a crear una revista de caire cultural a Tarragona. Actualment és professor de llengua alemanya. Ha viscut a Viena, on va experimentar de primera mà què significa viure a la capital musical mundial. Conèixer la part oculta …
Llegir Més »33037 la Grossa de Nadal
El 1944, a Barcelona l’administració de loteria número 29 situada a la Via Laietana, situada davant de Foment del Treball va repartir la major part dels 45 milions de pessetes de la Grossa de Nadal als veïns de Ciutat Vella, molt castigats per la guerra civil i els bombardejos al Port. Tot Barcelona seguia el sorteig congregada a les Rambles i …
Llegir Més »Setmana Santa a Canaletes
S’ha anat perdent, però en altres temps era costum el Divendres Sant anar a visitar sagraris, concretament els de set temples, com a senyal de penitència. Era sobretot l’ocasió per anar a les Rambles a lluir la millor mantellina i les noies, en petits grups, devocionari en mà, hi passejaven amb un aire més festiu que penitent.
Llegir Més »Nens al sol a Sant Joan de Déu
L’Hospital de Sant Joan de Déu va ser fundat al 1867 pel sacerdot italià Benito Menni, al carrer Muntaner cantonada amb Roselló. Pocs anys després, va ser traslladat al barri de les Corts al 1881 on va romandre fins al 1973 quan les instal·lacions, malgrat les reformes dels anys 20, es van quedar definitivament petites i l’hospital es va traslladar …
Llegir Més »Cine Rondas de nit
Originalment anomenat Cinema Walkyria va ser un dels primers cinemes de Barcelona. Inaugurat al 1911 pertanyia a l’empresari Francesc Xicota com molts altres cinemes de la nostra ciutat. Al 1940 va haver de canviar el nom, per adequar-se a la normativa franquista i va passar a anomenar-se “Cine Rondas” al 1967 va tancar portes definitivament per convertir-se en teatre.
Llegir Més »Àpside i Torres de la Catedral
El gravador Antoni Roca i Sallent va realitzar el gravat d’un daguerreotip pres des de les taulades a prop de la Catedral. Aquesta tècnica fotogràfica va ser inventada al 1838 per Daguerre, que va fer la primera fotografia de la història al Boulevard du Temple. El daguerreotip aviat va arribar a Barcelona. A dia d’avui es conserva una vista de …
Llegir Més »El Palau del Bisbe de la Plaça Nova
La Plaça Nova, s’obria davant de la Porta Praetoria de la muralla romana, coneguda com el Portal del Bisbe. Es va crear al 1355 quan es va canalitzar l’aigua de Collserola fins la Plaça Sant Jaume enderrocant els edificis de davant del Portal del Bisbe, llavors ja li van donar el nom de Plaça Nova. Va ser una plaça tancada, …
Llegir Més »Sant Pau del Camp al S. XIX
Aquesta estampa va ser realitzada pel gravador F.J. Parcerisa per il·lustrar l’obra “Recuerdos y Bellezas de España” però finalment va ser desestimada i no va formar part de l’obra. Parcerisa nascut a Barcelona al 1803 i de formació autodidacta va ser membre de l’Academia de Belles Arts de Sant Jordi i de la “Comisión real de Monumentos Históricos y Artísticos”. …
Llegir Més »Monestir de Santa Anna
Dormitori de Sant Francesc
El carrer del Dormitori de Sant Francesc es va guarnir amb un “Arc de Triomf” per honorar a la Reina Isabel II i el seu marit Francesc d’Assis durant la seva visita a Barcelona al 1860. Aquest carrer es va nomenar així ja que segons la tradició, Sant Francesc d’Assis va passar per Barcelona al 1211, com a pelegrí, camí …
Llegir Més »Monument hortícola al Pla del Palau
Aquest monument va ser plantat al Pla del Palau, amb motiu del viatge d’Isabel II a Barcelona. El va realitzar l’Institut Agrícola fent servir fruites, verdures i llavors. Al 1860 la Reina Isabel II acompanyada d’una àmplia comitiva va recórrer part de Catalunya, Aragó, Alacant i Balears recalant a Barcelona on van inaugurar l’Eixample (aprovat uns mesos abans) i es van guarnir carrers …
Llegir Més »Vista de Barcelona
Aquesta panoràmica de Barcelona fou realitzada per Heribert Maierzcurreta, uns dels pioners de la fotografia a casa nostra i retratista reconegut, és l’autor del conegut retrat de Verdaguer. L’amplia panoràmica ens mostra des de Montjuïc, una Barcelona que està creixent amb les obres per enderrocar la muralla avançant a bon ritme, tot i que la Muralla de Mar i el …
Llegir Més »Muralla de Mar
La Muralla de Mar es va començar a enderrocar al 1881, per ampliar el Port de Barcelona i unir el barri de la Barceloneta que quedava fora muralla a la ciutat. Ja feia gairebé trenta anys que s’havia començat a enderrocar la muralla de la ciutat. Feia anys que aquesta construcció que anava de la Plaça Antonio López, passant per les …
Llegir Més »La ciutat captiva
El 13 de setembre de 1714, perduda la darrera batalla, començà el desmantellament implacable i sistemàtic de l’Estat català. A Barcelona, capital d’aquell estat extint i darrer bastió de la resistència, li fou reservat un càstig exemplar i específic: la conversió en plaça forta, la total submissió al poder militar espanyol. La nova condició es traduí en la permanència d’una …
Llegir Més »Barcelona des de Montjuïc
A meitat del S XIX Barcelona s’asfixiava dins les muralles, tot i que la desamortització dels terrenys de l’església havia alliberat molt sol edificable, ja estava tot construït. La ràpida industrialització propiciada per la maquinaria de vapor, iniciada a la primera meitat del segle XIX havia convertit el Raval, fins llavors poc construït i ocupat per els horts en una …
Llegir Més »