Inici » Períodes » 1898-1928 » La ciutat moderna

La ciutat moderna

1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya
Autor: Ròmul Brotons i Segarra
Editorial: Albertí Editor, 2018

Cinquena entrega d’aquesta imprescindible col·lecció que ens apropa a la historia i a l’evolució de la nostra ciutat. Fa ja 10 anys ens vam traslladar a la ciutat sotmesa al poder militar espanyol després del Serge de 1714 amb “La Ciutat Captiva”, on la població malvisqué en una ciutat superpoblada fins que es va expandir un cop s’enderrocaren les muralles que l’oprimien a “La Ciutat Expansiva”, on la llavor de la metròpoli actual germinà amb l’Eixample de Cerdà. L’abandonament del provincianisme va venir carregat de contradiccions i col·lisions politiques que derivaren en “La Ciutat Trasbalsada”, que va viure els seus moments més difícils a la Setmana Tràgica. Del 1911 a 1920 Barcelona fou “La Ciutat Neutral”, sent aquest el posicionament vers la Primera Guerra Mundial i que provocà un allau de migrants que fugien de la guerra que fomentaren uns negocis bèl·lics que van aportar riquesa efímera a uns quants fent créixer les desigualtats.

Amb aquest nou llibre arribem a “La Ciutat Moderna” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2018), una Barcelona que del 1921 a 1930 busca evolucionar i donar un pas endavant cap a la modernitat lluitant primer contra el clima de violència social instaurat als carrers amb els continus atemptats entre sindicalistes i patronals primer i després contra la dictadura de Primo de Rivera. Però Barcelona té un esperit lluitador i capdavanter que va fer que malgrat aquests inconvenient fos capaç de seguir avançant i posés llum entre tanta foscor amb events com l’Exposició Universal de Barcelona al 1929. Afavoriren la seva expansió i modernització l’ampliació del seu territori amb l’annexió de Sarrià, la construcció de dues línies de metro, prolongació de les avingudes principals o el descobriment del turisme. Republicans i catalanistes tenien poques vies d’expressió, i les poques foren durament reprimides com a la Diada de 1923.

Coneixerem anècdotes com la de l’alcalde de Barcelona escollit per la dictadura només pel seu ben vestir i que durà només dues setmanes, entre d’altres històries com les de l’auge del futbol, la consolidació de la ràdio, l’assassinat del Noi del Sucre… i totes elles amb el suport d’una infografia que fan d’aquest un llibre més que recomanable. 8 meravellosos plànols originals, fets amb la cura i el detallisme habitual de Ròmul Brotons, com els dels recorregut de les primeres línies d’autobús, la situació dels carrers dedicats als màrtirs de la independència o el plànol de la Barcelona de 1929. Un complement perfecte a un llibre que també presenta 15 quadres temàtiques, 112 dibuixos i anuncis de l’època que ajuden a ambientar-te en els temps que corrien i 227 fotografies històriques.

Tot plegat conformant una visió completa dels que van ser uns anys molt convulsos per una societat barcelonina que malgrat la repressió i la violència va sobreposar-se i va seguir mirant endavant lluitant contra les circumstàncies que l’han feta la Ciutat moderna que és avui en dia.

Autor: Ròmul Brotons (Barcelona 1957) escriptor, editor, dissenyador gràfic i il·lustrador. És autor d’El triomf de la imaginació. 60 invents que han canviat el mónEstimats Reis Mags. 35 jocs i joguines per recordarL’increïble vestit minvantParcs d’atraccions de Barcelona, Més lleugers que l’airePersonatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona300 anys de lluitaLa ciutat captiva, La ciutat expansiva, La ciutat trasbalsada, La ciutat neutral i La ciutat moderna.

Et Pot Interessar

Barcelona melòmana

El Cesc Avilès  és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i …

Un comentari

  1. Després d’arribar i llegir el vostre blog, no puc més que felicitar-vos, i deixar-me una mica capcot perquè veig que hi ha espais a internet que superen el que jo creia impossible. El vostre és un exemple. Sense més. Així que torno d’on venia, l’humil https://cartografic.wordpress.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà