Vil·la Florida, escola de puericultura
Des de la seva construcció al segle XVI com a masia fortificada un turó envoltada de despoblat, la Vil•la Florida ha canviat molt cops de mans i ha canviat molt la seva fesomia.
La casa pairal va passar per varies mas i cap al 1714 era un convent i va quedar molt malmès pel setge de Barcelona.
Al 1723 quan el va adquirir la família Sivilla ocupava aproximadament l’extensió que avui queda entre els carrers, Sant Gervasi, General Mitre, Muntaner i els carrers Maó i Reus. Era una gran finca agrícola i Nicolau Sivilla no va estalviar ni diners ni esforços en reformar-la, transformat-la en la Torre Sivilla.
A la seva mort a 1799 la va deixar a l’esglesia, amb la condició que destinés un fort gravamen a conservar-la de no ser així, tornaria a la família,
L’esglesia i de nou la família, van mantenir-ne poc temps la propietat i quan per deutes va ser subastada, va passar a mans de Josep Garriga un inversor que va parcel•lar dues teceres parts del terreny per la construcció de noves vivendes, preservat una tercera part de la finca com a jardí de la torre.
Sant Gervasi de Cassoles, va entrar al segle XX, anexionat al municipi de Barcelona i la Torre Sivilla amb nous propietaris: els Müller, nou nom: Vil•la Florida i nova fesomia: Modernista, ara era una residència senyorial i la reforma no va deixar cap vestigi del seu passat agrícola.
Els següents propietaris van obrir porta principal al carrer Muntaner i el que el va seguir la va llogar a Sanidad, que a l’any 1944 va convertir-la en la seu de l’Escola de Puericultura, qualificada com a “Orgullo de Barcelona y de España, por ser reconocida como Modelo Universal de su clase”. El seu nom oficial era el de “Escuela Departamental de Puericultura” i depenia de la Dirección General de Sanidad, del Ministerio de Gobernación. Va ser una escola pràctica que donava educació a nens de 6 mesos a sis anys i on es van formar molts puericultors fins les acaballes del segle XX.
Llavors va quedar abandonada, i es va anar depauperant ràpidament fins que el 2004 l’Ajuntament la recupera per a ús social i a final del 2005 després d’una profunda reforma obre les portes com a jardí públic i poc després ja rehabilitada la Vil•la Florida es convertida en el Centre Cívic de Sant Gervasi.
Tags Sant Gervasi SARRIÀ-SANT GERVASI