Un “botijero” a les Rambles
La fotografia ens mostra un “botijero” amb el seu inseparable ruc venent càntirs a la part baixa de les Rambles, a la Rambla de Santa Mònica.
A l’igual que ara és el Corte Inglés qui marca l’arribada de la primavera, a la primera meitat del segle XX eren els venedors de càntirs qui amb les seves parades donaven inici a la temporada estiuenca. I com fa ara el centre comercial, aquests petits botiguers transhumants també tenien dèria per avançar-se al dia d’inici natural de l’estació i es plantaven a la nostra ciutat al Maig, per no marxar-hi fins al Setembre.
El càntir era un producte de temporada, necessari a l’estiu per mantenir fresca l’aigua abans de l’arribada dels refrigeradors. Tot i que pot semblar un producte d’allò més senzill, no és casualitat que Mortadelo y Filemón en fessin ús sovint en els seus casos, doncs és una obra d’enginyeria alfarera molt ben ideada per a acomplir la seva refrescant missió. Ja ho diuen, “càntir nou fa l’aigua fresca”. L’efecte càntir és una forma de refredar mitjançant un procés endotèrmic, l’evaporació. El sol inicia el cicle d’evaporació de l’aigua de la superfície externa del càntir (per capil·laritat l’aigua de l’interior del càntir l’anirà substituint). Per evaporar-se l’aigua de la superfície exterior roba energia a les molècules d’aigua de l’interior dels porus i acaba refredant l’aigua del càntir. Aquest seria el model matemàtic d’un càntir:
Els “botijeros” venien de diversos racons de la geografia espanyola, amb els càntirs característics de la seva terra. Els blancs venien d’Andalusia i Alacant, els vermells eren exclusius de Badajoz. Precisament d’Extremadura és d’on venia el gruix dels qui venien (de venir) i venien (de vendre) a Barcelona.
Però com succeeix amb molts productes artesans, no va poder competir amb les noves tecnologies refrigerants i a finals dels cinquanta la professió va començar la seva decadència i va passar de ser necessària a ser quelcom folklòric. I així ha estat fins els nostres dies, on pots trobar càntirs a les botigues de souvenirs de les mateixes rambles on aquest botijero es guanyava la vida fa unes dècades.
Fonts
Càntir a la Viquipèdia
Tags Barri Gòtic CIUTAT VELLA