Inici » Períodes » 1955-1979 » Troleibús a Ronda Universitat
1956

Troleibús a Ronda Universitat

Trolebús de la línia FP al 1956, que feia el recorregut de Poble Nou a Provença, a la Ronda Universitat Jaume Prat / Arxiu Familia Prat
1962, Plano de la ciudad de Barcelona / Ajuntament de Barcelona. Servicio del Plano de la Ciudad Ajuntament de Barcelona. Servicio del Plano de la Ciudad / Institut Cartográfic de Catalunya
Ronda Universitat - Balmes

En aquesta fotografia feta per Jaume Prat al 1956 veiem un troleibús (el 515) de la línia FP, que feia el trajecte del carrer Provença a Poble Nou en el seu pas per la Ronda Universitat cantonada Balmes.

Els troleibusos eren autobusos que funcionaven amb energia elèctrica transmesa mitjançant dos tròleis connectats amb la catenària que recorria els carrers de la ciutat. Van servir per a reforçar una xarxa de transports urbana amb el parc tramviari i d’autobusos molt malmès per culpa de la guerra civil, i ampliar-la per arribar als barris limítrofs de Barcelona com demandava la forta immigració.

Van ser també el mitjà de transport idoni en uns temps en que l’abastiment de gasolina era complicat degut a que els països que la proporcionaven lluitaven a la Segona Guerra Mundial i Espanya estava sotmesa a bloqueig marítim degut a les ajudes que el govern del dictador Franco oferia a les forces de l’eix.

Van ser els pioners dels autobusos elèctrics que es comencen a implantar avui en dia a Barcelona, curosos amb el medi ambient.

El troleibús FP
El nom de la línia, inaugurada del Desembre de 1953, venia donat per la F de Filobús (una altra manera d’anomenar els troleibús) i una lletra seqüencial, en aquest cas la P. Feia el següent recorregut:

Anada: Des de Provença per Rocafort, Tamarit, ronda de San Antoni, plaça Universitat, ronda Universitat, plaça Catalunya, ronda San Pere, Alí Bey, passeig de Sant Joan, Casp, passeig Emperador Carles I, Almogàvers i carrer Granada a Wad-Ras-Llacuna.
Tornada: Des del carrer Wad-Ras, Llacuna pels carrers Lutxana, Almogàvers, passeig Emperador Carles I, Ausiàs March, plaça Urquinaona, ronda Sant Pere, plaça Catalunya, ronda Universitat, plaça Universitat, ronda Sant Antoni, Floridablanca i Calabria a carrer Provença.

El 23 de Febrer de 1964 canvià la seva nomenclatura pel número 41, recordant el tramvia que des de 1910 feia gairebé el seu mateix recorregut.

Altres detalls de la fotografia
– A l’anunci del troleibús diu “Avecrem Gallina Blanca“. Feia només dos anys que la barcelonesa Gallina Blanca havia començat a comercialitzar el seu producte Avecrem (caldo de pollastre de corral) amb força èxit, fent que l’empresa hagués de traslladar les seves instal·lacions industrials del carrer Aragó a la localitat de Sant Joan Despí.
– La moto que apareix en primer pla, amb matrícula de Barcelona B-89734, és del model Vespa 125 i va ser matriculada l’any 1954.
– El cotxe amb matrícula de Madrid M-81548 correspon a un Renault 4CV del 1949.
– La Pensión Universidad, a la dreta de la fotografia, fou sancionada amb 500 pessetes de multa per la Dirección General del Turismo un any abans de feta la fotografia per aplicar preus superiors als legals (Diari ABC, 1/3/1955)
– Al balcó del xamfrà esquerra de la foto es veuen les lletres de “Plus Ultra“, en acollir aquest edifici de la Ronda Universitat número 17 la sucursal a Barcelona de la companyia d’assegurances madrilenya d’aquest nom.

Referències
Trolebús FP a AutobusesBCN.es
Gallina Blanca a la Wikipedia

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

2 Comentaris

  1. SALVADOR ODENA

    Crec recordar que aL començament del servei, els carrers Rocafort i Calàbria tenien sentits de circulació inversos a la d’ara. Es a dir, Calàbria era sentit mar i Rocafort sentit muntanya. Es varen canviar de sentit, juntament amb Viladomat, la qual cosa va fer que aquest carrer i Borrel quedessin en el mateix sentit.
    Hi ha una postal en color que es veu un FP aturat a la parada terminal de Provença, aturat en sentit Besòs
    (entre Rocafort i Calàbria)

  2. Ferran España

    També criden l’atenció dues coses més:

    Els fanals moderns de bàcul molt alt, que havien estat col·locats poc abans. Se’ls veu molt nous i els focus encara estan platejats i lluents.

    El magnífic edifici de la cantonada de Plaza Catalunya amb la Ronda de Sant Pere, al fons, on ara està El Corte Inglés, i que llavors albergava en els seus baixos la Farmàcia Vicente Ferrer i les botigues de drogueria, alimentació i regals, també de Vicente Ferrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà