Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en construcció
Degut al creixement de Barcelona i als avenços de la medicina, l’hospital gòtic de la Santa Creu s’havia quedat petit i obsolet i urgia la construccio d’un de nou per atendre la població en constant creixement. Va ser gràcies al llegat del banquer Pau Gil, que es va poder construir aquest nou hospital i per sugerència seva es va afegir Sant Pau a l’antic nom de hospital de la Santa Creu. Al 1902 es va posar la primera pedra i la construcció ( en la seva primera fase) va finalitzar el 1912. L’edifici d’obra civil més important del modernisme català.
En aquesta màgnifica foto, José de Olalde retrata els treballadors que estan construint el nou l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
Entre els treballadors retatrats, el tercer començant per l’esquerra i que darrera té un fanal és Pere Corcoll Coromines que més endavant va ser qui va col·locar el rellotge de l’edifici principal. En Pere Corcoll era originari de Queralbs i va venir a treballar a Barcelona com a paleta on es va casar amb Mercè Casas Homs del barri d’Horta i bugadera i és el besavi de Mercè Cantos que ens ha cedit aquesta foto.
Tags EIXAMPLE Sagrada Família
Et Pot Interessar
El Monument a Pepita Teixidor
La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …
Benvolguts,
Abans de tot, dir-vos que la foto és magnífica, així com tota la vostra feina, però us comento algunes imprecisions del text, per si les podeu esmenar.
La primera pedra de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es va col·locar efectivament el 1902, però la construcció (en la seva primera fase) va finalitzar el 1912, i no pas el 1909 (Tot i que de fet, el conjunt de pavellons es va acabar el 1930).
Pel que fa a la localització de la fotografia al plànol de Barcelona, us heu confós de cantonada, ja que l’edifici de l’Administració (el que s’observa a la fotografia) es troba a la cantonada dels carrers Sant Antoni M. Claret amb Cartagena (on ara acaba l’avinguda Gaudí), i no pas a la de Sant Antoni M. Claret amb Sant Quintí, on hi ha la Casa de Convalescència.
Són només dues petites esmenes, però crec que val la pena corregir-les, si es pot.
Moltes gràcies per la vostra atenció, i seguiu amb aquesta magnífica feina que feu.
Salutacions,
Pilar Salmerón, arxivera
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Benvolguda Pilar, ja hem fet dues les correccions que ens indiques, Moltes gràcies!!