Inici » Blog » Morts Il·lustres als Cementiris de Barcelona

Morts Il·lustres als Cementiris de Barcelona

,
Autor: Jaume Nolla, Margarita Puig
Editorial: Angle, 2007
Aquest llibre no ens planteja només un passeig pels cementiris de Barcelona sinó també un recorregut per la història de Barcelona i Catalunya a través dels difunts que l'han ajudat a construir.

El cementiri Père-Lachaise, a París, és una de les principals atraccions de la ciutat pels literats i melòmans. A Barcelona, però, els cementiris estan considerats únicament com a llocs de repòs, respecte i oració. Però qui no ha xafardejat mai els noms dels panteons més espectaculars del cementiri, o el nom d’aquell home que apareix a la foto darrera el vidre del nínxol?. Qui més qui menys cedeix a la curiositat o al morbo i aixeca la mirada furtivament. Però aquesta curiositat natural per la mort no aixeca gairebé mai la llosa del tabú, i seguim veient els cementiris com un lloc inexpugnable. Com si en no veure’ls defugim la realitat de que algun dia nosaltres en serem un habitant més.

Aquest llibre salta les reixes virtuals que ens separen d’aquestes necròpolis. Coneixerem els epitafis, la descripció de les tombes d’aquests il·lustres que un dia ens van deixar i curiositats com que el panteó d’Ildefons Cerdà és una rèplica de la quadrícula que ell va idear per a l’Eixample o que Josep Clarà morí pocs dies després de col·locar una escultura seva al panteó que havia d’acollir-lo un cop mort.

El llibre explica qui eren, a quina època van viure, de què van morir, les últimes paraules que van dir personatges com Antoni Gaudí, els escriptors Joan Maragall, Manuel Vázquez Montalbán i Terenci Moix, l’inventor Narcís Monturiol, el músic Anselm Clavé, l’urbanista Ildefons Cerdà, l’activista Salvador Puig Antich, o els polítics Lluís Companys i Enric Prat de la Riba. Fins a un total de 100 personatges.

I tot explicat amb respecte però amb sentit de l’humor, una manera diferent i interessant de parlar del més inevitable dels destins de l’ésser humà. Llegint el llibre perds la por als cementiris, és més, recomanem passar les seves pàgines envoltat del seu silenci.

Et Pot Interessar

Barcelona melòmana

El Cesc Avilès  és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà